Η αγορά της οικονομίας διαμοιρασμού αναπτύχθηκε ραγδαία στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει –μέχρι πρόσφατα- κανονιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την ορθή λειτουργία των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν σε πολλές περιπτώσεις περιστατικά που δημιούργησαν προβλήματα στους περίοικους, και μάλιστα κάποιες από αυτές κατέληξαν και στα δικαστήρια.

Πρόσφατη είναι η περίπτωση κατοικίας στη Χαλκιδική, που βρίσκεται μέσα σε συγκρότημα κατοικιών, και την οποία ο ιδιοκτήτης της εκμίσθωνε μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες των άλλων κατοικιών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, και δικαιώθηκαν, καθώς οι ενοικιαστές παρενοχλούσαν τους υπόλοιπους κατοίκους του συγκροτήματος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, διευκρινίζει: «Η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την απαγόρευση της χρήσης οικίας σε συγκρότημα κατοικιών στη Χαλκιδική για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση βασίζεται στην παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα δεν υπήρχε μεν ευθεία απαγόρευση χρήσης της κατοικίας για βραχυχρόνια μίσθωση, πλην όμως οι επισκέπτες της καταλάμβαναν τις θέσεις πάρκινγκ των λοιπών ενοίκων, την πισίνα, τους κοινόχρηστους χώρους, θορυβούσαν υπέρμετρα κ.λπ. Γι’ αυτό και στην ιδιοκτήτρια της οικίας, πέραν της απαγόρευσης παρόμοιας χρήσης στο μέλλον, επιβλήθηκε και ποσό αποζημίωσης 4.400 Ευρώ το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν να προβούν στην εκμίσθωση των ακινήτων τους μέσω βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, να εξετάζουν προσεκτικά τον κανονισμό των συνιδιόκτητων κτιρίων των καταλυμάτων τους, να ενημερώνουν τους επισκέπτες τους για τις ισχύουσες απαγορεύσεις και να τους δεσμεύουν συμβατικά ότι θα τηρήσουν τους όρους του».

Επιπλέον, η ύπαρξη πλέον του νέου νόμου που καθορίζει τους όρους λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, αν και δεν καλύπτει όλες τις πιθανές πτυχές, θέτει τις βάσεις για την αρμονική συνύπαρξη των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων, επιτρέποντας στα οφέλη της αγοράς αυτής να διαχέονται σε όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές νομικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιλύσει πιθανά προβλήματα, θα μπορείτε να ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου BnB Guest Conference.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τη μίσθωση ενός ακινήτου; Ποια είναι τα όρια της ευθύνης του ιδιοκτήτη; Ποιες λύσεις υπάρχουν; Τι πρέπει να αναγράφεται σε ένα συμβόλαιο; Ποια είναι τα δικαιώματα του ενοικιαστή; Τι γίνεται στις πολυκατοικίες; Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται; Όλοι γνωρίζουν τους κανόνες, αλλά λίγοι τις εξαιρέσεις! Όλα αυτά θα συζητηθούν στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου BnB Guest.

Κάντε δωρεάν την εγγραφή σας εδώ,

ενώ μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας εδώ, οι οποίες θα απαντηθούν από τους ειδικούς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.